22. januar 2003

REFERAT møte 20.jan 03

BERGEN KOMMUNE

Miljø, byutvikling og tekniske tjenester/Vann- og avløpsetaten

Referat

Emnekode:VAA-5422

Saksnr.: 200202246-86

Svartediket vba

Dato: 22. januar 2003

Svartdiket vannbehandlingsanlegg

Orienteringsmøte med Svartdiket vel og Haukeland skole.

Dagsorden iht vedlegg.

Saker på dagorden ble gjennomgått og kommentert.

Møte med teknisk sjef på Haraldsplass 11.12.02.

J. Gangdal ble orientert om planene, samt forelagt ønsket om å benytte deler atkomstveien til Haraldsplass for transport til/fra anlegget.

I tilbakemelding 13.12.02 refererte J.Gandal til at saken hadde vært vurdert i et administrativt møte. Haraldsplass kan ikke tillate VA-etaten å benytte atkomstveien til transporter for anlegget.

Befaring 16.12.02.

Det vises til referat av 20.12.02 fra Halldor Havsgård.

Trafikktellinger.

Det har vært utført trafikktellinger med følgende resultat:

Svartediksveien ved nr 8. 3485 kjøretøy/døgn. Gj.sn. hastighet for 85% av kjøretøyene = 39 km/t Nordbøveien ved nr 3. 243 kjøretøy/døgn. Gj.sn. hastighet for 85% av kjøretøyene = 21 km/t Stemmeveien ved Årstadveien. 673 kjøretøy/døgn. Gj.sn. hastighet for 85% av kjøretøyene. = 21 km/t Stemmeveien ved aldershjem. 538 kjøretøy/døgn. Gj.sn. hastighet for 85% av kjøretøyene. = 25 km/t

Kontakt med butikkeier I Svartediksveien 09.01.03.

Butikkeier ble orientert om planene og redegjorde for de problematiske parkeringsfoholdene som er ved butikken. Ved valg av dette alternativet må butikken sikres en parkeringslomme for varetransport/kunder.

Møte med politiet 13.01.02.

Hovedalternativene Svartediksveien/Nordbøveien og Stemmeveien ble presentert og gjennomgått med politiets trafikkavdeling.

Nytt alternativ for Stemmeveien med bla diverse tiltak ved skolen østre atkomst ble diskutert.

Politiet vil uttale seg om saken etter å ha fått oversendt planer med konkrete forslag til tiltak mht trafikksikkerhet og helse/miljøfaktorer (støy).

Møte med Vegvesenet (SvH) og Vegetaten 14.01.02.

Hovedalternativene og nytt alternativ for Stemmeveien ble presentert og gjennomgått med representanter for Vegvesenet og Vegetaten 14.01.03.

For tilknytning til Årstadveien vurderer SvH avkjørselen fra Svartediksveien som den beste trafikktekniske løsning. Avkjørsel fra Stemmeveien og evt Ulriksdal kan gjennomføres etter nærmere avklaringer.

Mht trafikksikkerhet vurderer Vegetaten det foreliggende alternativet for Svartediksveien/Nordbøveien som det beste.

Kontakt med Bergen Bolig og Eiendom (BBE) og Bergen Bygg og Bolig (BBB).

Nytt alternativ for Stemmeveien betinger at eksisterende atkomst til parkeringsplass for aldershjemmet blir stengt. Alternativ atkomst kan anlegges over kommunal nabotomt. Denne tomten er regulert for bolig og parkeringsanlegg. Iflg BBB antas en anleggstart ved årskiftet 2004/2005. Pr i dag er det stor usikkerhet omkring fremdriften for utbygging av tomten.

VA kontakter BBE for evt avtale om bruk av tomt som midlertidig atkomst for aldershjemmet.

Aldershjemmet har et parkeringsbehov for ca 15 biler samt varetransporter til hjemmet.

Kommentarer/merknader fra møtedeltakerne til overnevnte saker.

Alle parter er enig om at sikkerhet for myke trafikkanter (skolebarn) skal ha høyeste prioritet.

Fra skolens synspunkt må et evt valg av Stemmeveialternativet dokumentere ulike tiltak som ivaretar sikkerheten.

Skoleområdet er også lekeplass på ettermiddagstid/helger. Skolens østre fasader er mest utsatt for støy.

Foreldrekjøringen av skolebarn skaper til tider trafikkfarlige situasjoner. I forbindelse med vurdering av Stemmeveialternativet ser VA på mulighetene til å gi krysset ved skoleatkomsten en mer trafikksikker utforming. Stemmeveien mot Årstadveien kan utvides til 2 kjørebaner ved å fjerne/flytte fortau mot skoleområdet. Gangtrafikk ved Årstadveien søkes regulert mot det søndre gangfeltet.

Det ble hevdet at effekten av å sikre direkte utganger til kjørebanen med avvisningskant, fortau/rekkverkstein, jf Nordbøveien, ikke gir tilstrekkelig sikkerhet for barn.

Velforeningen etterlyste alternative angrepspunkt for uttak av stein.

Uttak fra Landås:

Uttak av stein for deler av Haukeland vannbasseng fra tunnel på Landås er vurdert. Transportfrekvensen for dette alternativet vil redusere antall transporter Bjørndalen med ca 20 pr dag (gjennomsnitt 2 i timen). Tunnelen vil bli utført som siste del av sprengningsarbeidene. Anleggstid for fjellarbeidene vil bli redusert med ca 3-4 mnd og merkostnadene er beregnet til ca kr 2,3 mill. Samlet anleggstid for prosjektet vil ikke bli redusert.

VA mener at den reduksjon av trafikk som kan oppnås er liten, sammenholdt med å på nytt påføre beboerne i Landåsområdet anleggtrafikk, som varte i ca 2,5 år da tunnelarbeidene i dette området pågikk.

Uttak i skaret like nord for Haraldsplass sykehus:

Fordeler og ulemper ved et slikt alternativt tiltak vurderes.

Vurdering.

Planlagt trase for Haukelandstunnelen ligger i dette området ca 300m fra bebyggelsen/sykehuset.

Et tunnelpåslag i dette området vil medføre større ulemper for beoerne i Bjørndalen, Haukeland skole og sykehuset mht rystelser og støy fra anleggsdriften. Bergen kommune må erverve grunn i området. Angrepspunktet vil legge beslag på areal som i dag benyttes til parkering.

Forslaget forutsetter bruk av atkomstvei til sykehuset, jf vår henvendelse om dette. Merkostnad for transporttunnel er kalkulert til ca kr 7 mill, ekskl grunnerverv mm. Geologiske forhold er ikke vurdert i detalj. Tiltaket antas å kreve reguleringsendring.

På bakgrunn av overnevnte forhold anser VA-etaten forslaget som lite realistisk.

Ingen kommentarer: