19. januar 2006

Allmøte Bergensvel

Referat, allmøte Bergensvel, 19.01.06

Frammøtte: 19

Sakliste:

1) Valg av møteledelse

2) Bergensvel og innbyggerinitiativet v/ Marta Ebbing (Ø. Slettebakken Vel)

3) Veien videre – hvordan påvirke fram mot kommunevalget 2007? v/ Victor Jensen (Fjeldets Vel)

4) Innmeldte saker/saker å jobbe videre

1) Valg av møteledelse:

Tor Erik Homme (Eidsvågsneset Vel) ble valgt til ordstyrer og Birthe Stenhjem (Svartediket Vel) til referent.

2) Bergensvel og innbyggerinitaitivet:

Bergensvel ble startet pga stor frustrasjon blant velforeninger over overkjøring/manglene påvirkningsmuligheter v/utbyggingssaker i nærmiljøene. Aksjonen ble initiert av Svartediket Vel. Aksjon Bergensvel fremmet i september 2005 et innbyggerinitiativ overfor Bystyret med krav om større påvirkningsmulighet/partsrettigheter (jfr. nabo/gjenboer) i saker etter Plan - og bygningsloven. Bystyret ga ikke aksjonen medhold, men flere gode ting har vi likevel oppnådd:

1) Velforeningene får mer oppmerksomhet (spes. mye positiv presse)

2) Det er større fokus på fortettingspolitikk og brudd på regelverk/planer skjer sjeldnere.

3) Vi har et nettverk/fora for velforeninger via nettsiden http://www.bergensvel.org/. der velforeninger kan ha kontakt/søke råd hos hverandre via mail.

I oktober 2005 inviterte byråd Lisbeth Iversen til åpent ”velforum”. Det er tydelig at politikerne ønsker å samarbeide med velforeninger, men på egne premisser – ikke i et forpliktene samarbeid slik vi hadde håpet å oppnå med innbyggerinitiativet.

3)Veien videre hvordan påvirke fram mot kommunevalget 2007?:

Bergensvel arbeider ut i fra et beboerperspektiv. Vi er mange, men har lite makt. Utbyggere vinner ofte fram på bekostning av beboernes interesser. Hvordan kan vi påvirke mer?

Mulig aksjonsstrategi: Systematisk dokumentere vår påstand om demokratisk underskudd ved hjelp av studenter/forskningsinstitusjoner. Dette fordrer at velforeningene melder inn saker der en er blitt overkjørt (og der en har fått medhold) de siste 2 år. -Hvem (pol. parti) avviste saken? -Hvem støttet kravet fra velforening/nærmiljø? Hvis vi kan dokumenter et demokratisk underskudd, vil vi bruke dette fram mot valget: ”Hvis du er interessert i nærmiljøet, ikke stem på…”. Slik kan velforeningene ta makt…

Samtlige frammøtte var positive til Victor Jensen forslag, og det ble bestemt at velforeningene sender eksempler på saker til Bergensvel via mail. Det vil bli utarbeidet et skjema som velforeninger kan hente fra nettsiden. NB! Resultatet av aksjonen vil være avhengig av at velforeningene følger opp og sender inn informasjon.

4) Innmeldte saker/ Saker å jobbe videre med:

Tormod Carlsen tok opp boss-saken i sentrum. Det er nedsatt en gruppe (Fjeldets Vel, Stølestrøkene og Sydnes/Nøstet) som jobber med boss-sug/felles oppsamlingsplasser for boss (containere med 6 åpninger) for beboere i sentrum. En samarbeider med BIR (som er positive) og håper på økt gehør blant adm/politikere. Økt bruk av boss-sug vil bidra til mindre overfylte og veltede boss-spann og mindre rotter. En ønsker å inngå i samarbeid med næringsliv, andre velforeninger, etc. og få felles bossløsninger med boss-sug/containere på steder der folk naturlig går forbi på vei til jobb e.a. På sikt vil boss-sug bli billigere for BIR enn trad. renovasjon. Kommunen kan f.eks la inntektene fra boligsone-parkering gå til nye bossløsninger. Nybygg i sentrum bør pålegges å anlegg boss-sug, og graving i gatene bør medføre slike anlegg. Arbeidsgruppen vil lage skriv til politikere, presse og aktuelle samarbeidspartnere (næringsliv, reiseliv, etc.).

Karstein Tjugen (Søreidneset Vel, syd) tok opp problemet med gatelys som ikke virker. Hvordan få lys i lamper? BKK hevder å ha et system for skifting av lyspærer, men skifter aldri enkeltpærer. Når en først kommer, skiftes alle pærer. Det går ofte lang tid fra lyset går til pærene skiftes. Bergen kommune hevder at veilys betyr mye for trafikksikkerhet, trygghetsfølelse og trivsel - likevel var det flere av møtedeltakerne som hadde med lommelykt for å komme trygt hjem.

Tjugen loddet stemningen mht et evt. samarbeid mellom velforeninger mht skifting av lyspærer. Pga behov for stigebil koster skifting av en lyspære gjerne kr. 4000.-, men om flere pærer skiftes samtidig, kan priser komme ned i kr. 1000.- pr. pære. Ingen av de frammøte ønsket å betale for lys (for mange pærer!). Gatelys bør være det offentliges ansvar. Tips fra salen: Lyspærer skiftes samme dag om en kan vise til at gjeldende gate er skolevei.

Andre saker/forslag fra salen:

1) Bergensvel bør rette en henvendelse til Bergen kommune om å gjøre de kommunale nettsidene mer brukervennlige (de oppfattes i dag som ”innadrettede”). Det er ofte vanskelig å finne informasjonen man søker. Bergen kommune burde ha et skjema som forenklet dette, der en kunne søke på tema (f.eks ”gatelys”) og lett finne riktig sakebehandler/svar på spørsmål. Bergensvel vil rette slik henvendelse til komm.

2) Byvedtektene (politi) for Bergen omhandler mange av de sakene vi jobber med (renhold av fortau, renovasjon, strøing, etc.). Vedtektene gjør rede for beboeres og det off. plikter, men er glemte. Byvedtektene fås på Rådhuset, og bør fram i lyset igjen – spes. mht boss-saken.

3) Velforeningene kan lage ”bygdeliste”/ ”sentrumsliste” ved neste kommunevalg. Dette for å komme ”på innsiden” og få til fornuftige politiske løsninger i nærmiljøene. Tiltaket krever mye arbeid (ble prøvd for 8 siden) – kanskje bedre å true med det???

4) Viktig å vinkle ting positivt. Hovedfokus: Vi vil det beste for byen og nærmiljøene. Viktig at vi ikke framstår som negative, men viser saklighet og god hensikt mht å bevare byens historiske bebyggelse og unike kvaliteter

5) Velforeningene bør ta initiativ til å ordne opp i toalettforhold i sentrum, samt til at vedlikehold av det off. rom/sentrum skjer uten at vi behøver å ”tyte”. F.eks ved egne oppsynsmenn/vedlikeholdsfolk. Ingen arbeidsgruppe ble foreløpig nedsatt.

6) Innbyggerinitiativ: Det er fremmet forslag om at innbyggerinitiativ i Bergen for framtiden skal inneholde min. 5000 underskrifter (mot 300 i dag). Dette vil gjøre det langt vanskeligere å framme slik initiativ. Skal vi la politikerne sloss om dette, eller involvere oss i debatten?

7) Alle velforeninger oppfordres til å melde seg inn i Norges Velforbund. Om en ønsker å viderutvikle Bergensvel til en paraplyorg., kan for eksempel Asker Velforbund kontaktes. Bergensvel framstår i dag som en aksjonsgruppe eller et forum/nettverk innad for velforeningene. Den sittende aksjonsledelsen ønsker pr. i dag ikke å utvikle Bergensvel til en paraplyorganisasjon i ordets rette forstand. Likevel mulig at dette kan skje på sikt dersom engasjerte velforeningsfolk ønsker å gjøre det/gå til valg på det.

Oppsummering:

Det er mange overordnede saker å gripe fatt i, bl.a.: Lys, vedlikehold, boss, parkering, byggesaker (fortetting, høyhus, hyblifisering). Pr. i dag er arbeidsgrupper dannet på tvers av velforeninger, og andre oppfordres til å gjøre det samme. Velforeninger som ønsker kontakt med aktuelle samarbeidsparter kan kontakte Bergensvel (www.bergensvel.org. )

22.01.06

Birthe E. Stenhjem

-ref.-

15. januar 2006

Fram med kalkulatoren, Ole Rakner!

Fra: Svartediket Vel, styret

15.01.05

Birthe Stenhjem

Petter Tellefsen

Tone Grete Nilsen

Christine Wigand

Siren Preto

Finn Tore Nilsen

Petra Engelsen

Til: debatt@bt.no

Fram med kalkulatoren, Ole Rakner!

Sivilingeniør Ole Rakners svar på velforeningens debattinnlegg i BT sementerer ytterligere vårt inntrykk av Rakner som en av de utbyggere som utnytter manglende kommunal kontroll og hull i Plan- og bygningsloven.

Rakner omtaler seg selv og sitt firma som representant for byggherren. Kuriøst, ettersom det er vel kjent at den opprinnelige byggherren er kjøpt ut av Rakner AS. Da prosjektet ble kjøpt opp stod allerede 2 hus på tomten. Disse er del av prosjektet, og som skal medregnes i total TU. Det er her kalkulatoren svikter Rakner:

Prosjektet består av Svartediksveien 23a, 23b og Rakners 3 blokker. For samtlige bygg er BRA oppgitt mye mindre enn det som er tilfellet. Tomten er totalt på 1854 m2.

Kontrollmålinger bestilt fra arkitekt Harald Vaardal-Lunde viser at BRA totalt er 1850 m2. Rakner opererer med total BRA på 1521 m2. Tomteutnyttelsen (TU) hevdes å være 82%. Reell TU er over 100%. I Vaardal-Lundes beregninger er nemlig parkering og overbygde arealer ikke tatt med.

Antall boenheter i prosjektet er 22, ikke 16. En parkeringsnorm på 1.25 plasser pr. enhet tilsier 28 p-plasser på egen grunn. Rakner tror han trenger 16, men hevder å ha 23. Enkel hoderegning viser at 5 p-plasser mangler.

At området fra før har ”sammensatt bebyggelse” anføres som årsak til at de nye blokkene passer godt inn. Mulig det, men den opprinnelige bebyggelsen er bare blitt så sabla vanskelig å få øye på etter at Rakners blokker kom opp! Vi håper BT har plass til å trykke vedlagte foto, så kan lesere selv vurdere hvorvidt nybyggene bryter med byggestilen i strøket.

Totalt trengs 400 m2 uteareal. Rakner er ikke i nærheten.

Sist, men ikke minst: Svartediket Vel har èn agenda; å ivareta strøket som et godt sted å vokse opp for våre barn. Vi ønsker nye naboer velkommen, men utbyggere må følge lover og regler og etter hvert må plass avsettes til park/ nærmiljøanlegg!

Vi angriper verken Rakner eller andre utbyggere. Det vi angriper, er et system der man dispenserer i hytt og pine fra vedtatte planer, lover og regler, og tillater at det settes opp bygg som langt overskrider anbefalt størrelse i det enkelte område. Det er forståelig at mange fristes til å øke inntjeningen når dette kan gjøres uten konsekvenser. Det er uforståelig at dette kan skje uten konsekvenser, som tap av ansvarsrett eller i det minste bot eller rivningpålegg.

En KMBY-komitè dominert av Høyre, Pp og FrP har vist seg å være intet mindre enn en tragedie både for nærmiljøene og Bergen by.

Kommunens Byggesaksavd. unnlater å kontrollere byggeprosjekter under oppføring. Dette velter utgiftene til slik kontroll over på private – på naboer, velforeninger osv. og er klart urimelig! Svartediket Vel har ved flere anledninger leid inn arkitekter, eller sågar betalt kommunens Oppmålingsavd., for å kontrollregne på tall utbyggere oppgir. Vi bruker uforholdsmessig mye tid og ressurser på noe som helt klart er en offentlig oppgave!

Kjære politikere: Utbyggere i Bergen er seg ikke sitt ansvar bevisst når de søker tillatelse til å sette opp nybygg: De pynter på tall og får dere til å fatte vedtak på feile premisser. Den eneste naturlige konsekvens bør være at Plan- og bygningsloven endres – la oss få byggkontrollørene tilbake!

4. januar 2006

Fram med lommikken, Ole Rakner!

Fra: Svartediket Vel, Styret

v/ Birthe Stenhjem

Nordbø 3, 5009 Bergen

Dato 4.1.06

Til: debatt@bt.no

Fram med lommikken, Ole Rakner!

Politikerne i Bergen er blitt etterpåkloke: De har forstått at det er på tide å sette foten ned, på tide å statuere et eksempel når det gjelder boligutbyggere. Over en lengre periode har JA-byrådet delt ut dispensasjoner fra planer og regelverk som en drukken julenisse: I sin grenseløse godhet har en sett gjennom fingrene med utbyggeres små ”feil” – som at en dessverre kom til å bygge en etasje for høyt, eller, huff så leit, en meter for nær naboegrensen eller oi, det ble visst ikke nok parkeringsplasser til alle likevel…

Med en kvadratmeterpris på kr. 40 000.- i bynære strøk er det ikke til å undres over at mange utbyggere har latt seg friste til å bygge litt (eller mye) større enn man i utgangspunktet hadde tillatelse til: Fortjenesten er stor og reaksjonene fra myndighetene har vært fraværende.

Fagfolk velforeningen har vært i kontakt med bekrefter at Rakner AS i Svartediksveien 23 har satt opp et bygg som ikke er i samsvar med tillatelser gitt på forhånd. Som mange andre utbyggere, både i vårt område og andre steder, har Rakner bygget på eget ansvar. Som mange andre, har man unnlatt å etterfølge gitte tillatelser – slik er bygningene bl.a. blitt for store for tomten og representerer ellers et totalt brudd med byggestilen i området. Det er også avdekket mangler knyttet til parkering og lovpålagte felles utearealer.

Gjeldende praksis gjorde det naturlig for utbygger å forvente at dispensasjoner ville bli gitt i etterkant. Så har ikke skjedd, og Rakner truer nå kommunen med rettssak. Forståelig nok! Hvorfor akseptere at reglene gjelder for noen og ikke for andre? Med Lappen 9 friskt i minne er det ikke rart at Rakner trodde dette ville gå bra.

De folkevalgte har tilsynelatende forstått at det er på tide å endre praksis før utviklingen går over alle støvleskaft. Det er ingen skam å snu, og det er på tide. Likevel: Jammen skal det bli vanskelig om en samtidig ønsker å framstå som noenlunde demokratisk!

I takt med at viljen til å snu ser ut til å øke, vokser tiltroen til byens politikere i nærmiljøene: Når man velger å utsette behandlingen av Neumanns skyskrapere på Nøstet i påvente av den nye høyhusplanen, ja, da blir vi faktisk litt optimistiske på byrådets vegne! Dette kan jo tyde på at en nå ser verdien av områdeplaner og kommunedelplaner som bakgrunnsmateriale for behandling av den enkelte byggesak og at man har begynt å forstå hvilket stort ansvar det er å ta vare på byen vår. Oslo har for lengst begynt å vise en tøffere praksis overfor utbyggere som spekulerer i å bygge ulovlig for så å skremme kommunen til å gi tillatelser i etterkant. På tide at vi kommer etter.

Hvem blir så den første til å betale prisen for politikeres etterpåklokskap? Blir det hos Rakner AS i Svartediksveien 23 at vi for første gang får se en utbygger bli pålagt å rive et nybygg? Det gjenstår å se. Faktum er at om gjeldende praksis med ”bygg først, spør etterpå” skal kunne endres, så må nødvendigvis èn bli den første til å ”smake steken”. Trist for Rakner om han blir den som må fram med lommeboken. Hjertet blør (men ikke så veldig).