Allmøte Bergensvel
Referat, allmøte Bergensvel, 19.01.06
Frammøtte: 19
Sakliste:
1) Valg av møteledelse
2) Bergensvel og innbyggerinitiativet v/ Marta Ebbing (Ø. Slettebakken Vel)
3) Veien videre – hvordan påvirke fram mot kommunevalget 2007? v/ Victor Jensen (Fjeldets Vel)
4) Innmeldte saker/saker å jobbe videre
1) Valg av møteledelse:
Tor Erik Homme (Eidsvågsneset Vel) ble valgt til ordstyrer og Birthe Stenhjem (Svartediket Vel) til referent.
2) Bergensvel og innbyggerinitaitivet:
Bergensvel ble startet pga stor frustrasjon blant velforeninger over overkjøring/manglene påvirkningsmuligheter v/utbyggingssaker i nærmiljøene. Aksjonen ble initiert av Svartediket Vel. Aksjon Bergensvel fremmet i september 2005 et innbyggerinitiativ overfor Bystyret med krav om større påvirkningsmulighet/partsrettigheter (jfr. nabo/gjenboer) i saker etter Plan - og bygningsloven. Bystyret ga ikke aksjonen medhold, men flere gode ting har vi likevel oppnådd:
1) Velforeningene får mer oppmerksomhet (spes. mye positiv presse)
2) Det er større fokus på fortettingspolitikk og brudd på regelverk/planer skjer sjeldnere.
3) Vi har et nettverk/fora for velforeninger via nettsiden http://www.bergensvel.org/. der velforeninger kan ha kontakt/søke råd hos hverandre via mail.
I oktober 2005 inviterte byråd Lisbeth Iversen til åpent ”velforum”. Det er tydelig at politikerne ønsker å samarbeide med velforeninger, men på egne premisser – ikke i et forpliktene samarbeid slik vi hadde håpet å oppnå med innbyggerinitiativet.
3)Veien videre hvordan påvirke fram mot kommunevalget 2007?:
Bergensvel arbeider ut i fra et beboerperspektiv. Vi er mange, men har lite makt. Utbyggere vinner ofte fram på bekostning av beboernes interesser. Hvordan kan vi påvirke mer?
Mulig aksjonsstrategi: Systematisk dokumentere vår påstand om demokratisk underskudd ved hjelp av studenter/forskningsinstitusjoner. Dette fordrer at velforeningene melder inn saker der en er blitt overkjørt (og der en har fått medhold) de siste 2 år. -Hvem (pol. parti) avviste saken? -Hvem støttet kravet fra velforening/nærmiljø? Hvis vi kan dokumenter et demokratisk underskudd, vil vi bruke dette fram mot valget: ”Hvis du er interessert i nærmiljøet, ikke stem på…”. Slik kan velforeningene ta makt…
Samtlige frammøtte var positive til Victor Jensen forslag, og det ble bestemt at velforeningene sender eksempler på saker til Bergensvel via mail. Det vil bli utarbeidet et skjema som velforeninger kan hente fra nettsiden. NB! Resultatet av aksjonen vil være avhengig av at velforeningene følger opp og sender inn informasjon.
4) Innmeldte saker/ Saker å jobbe videre med:
Tormod Carlsen tok opp boss-saken i sentrum. Det er nedsatt en gruppe (Fjeldets Vel, Stølestrøkene og Sydnes/Nøstet) som jobber med boss-sug/felles oppsamlingsplasser for boss (containere med 6 åpninger) for beboere i sentrum. En samarbeider med BIR (som er positive) og håper på økt gehør blant adm/politikere. Økt bruk av boss-sug vil bidra til mindre overfylte og veltede boss-spann og mindre rotter. En ønsker å inngå i samarbeid med næringsliv, andre velforeninger, etc. og få felles bossløsninger med boss-sug/containere på steder der folk naturlig går forbi på vei til jobb e.a. På sikt vil boss-sug bli billigere for BIR enn trad. renovasjon. Kommunen kan f.eks la inntektene fra boligsone-parkering gå til nye bossløsninger. Nybygg i sentrum bør pålegges å anlegg boss-sug, og graving i gatene bør medføre slike anlegg. Arbeidsgruppen vil lage skriv til politikere, presse og aktuelle samarbeidspartnere (næringsliv, reiseliv, etc.).
Karstein Tjugen (Søreidneset Vel, syd) tok opp problemet med gatelys som ikke virker. Hvordan få lys i lamper? BKK hevder å ha et system for skifting av lyspærer, men skifter aldri enkeltpærer. Når en først kommer, skiftes alle pærer. Det går ofte lang tid fra lyset går til pærene skiftes. Bergen kommune hevder at veilys betyr mye for trafikksikkerhet, trygghetsfølelse og trivsel - likevel var det flere av møtedeltakerne som hadde med lommelykt for å komme trygt hjem.
Tjugen loddet stemningen mht et evt. samarbeid mellom velforeninger mht skifting av lyspærer. Pga behov for stigebil koster skifting av en lyspære gjerne kr. 4000.-, men om flere pærer skiftes samtidig, kan priser komme ned i kr. 1000.- pr. pære. Ingen av de frammøte ønsket å betale for lys (for mange pærer!). Gatelys bør være det offentliges ansvar. Tips fra salen: Lyspærer skiftes samme dag om en kan vise til at gjeldende gate er skolevei.
Andre saker/forslag fra salen:
1) Bergensvel bør rette en henvendelse til Bergen kommune om å gjøre de kommunale nettsidene mer brukervennlige (de oppfattes i dag som ”innadrettede”). Det er ofte vanskelig å finne informasjonen man søker. Bergen kommune burde ha et skjema som forenklet dette, der en kunne søke på tema (f.eks ”gatelys”) og lett finne riktig sakebehandler/svar på spørsmål. Bergensvel vil rette slik henvendelse til komm.
2) Byvedtektene (politi) for Bergen omhandler mange av de sakene vi jobber med (renhold av fortau, renovasjon, strøing, etc.). Vedtektene gjør rede for beboeres og det off. plikter, men er glemte. Byvedtektene fås på Rådhuset, og bør fram i lyset igjen – spes. mht boss-saken.
3) Velforeningene kan lage ”bygdeliste”/ ”sentrumsliste” ved neste kommunevalg. Dette for å komme ”på innsiden” og få til fornuftige politiske løsninger i nærmiljøene. Tiltaket krever mye arbeid (ble prøvd for 8 siden) – kanskje bedre å true med det???
4) Viktig å vinkle ting positivt. Hovedfokus: Vi vil det beste for byen og nærmiljøene. Viktig at vi ikke framstår som negative, men viser saklighet og god hensikt mht å bevare byens historiske bebyggelse og unike kvaliteter
5) Velforeningene bør ta initiativ til å ordne opp i toalettforhold i sentrum, samt til at vedlikehold av det off. rom/sentrum skjer uten at vi behøver å ”tyte”. F.eks ved egne oppsynsmenn/vedlikeholdsfolk. Ingen arbeidsgruppe ble foreløpig nedsatt.
6) Innbyggerinitiativ: Det er fremmet forslag om at innbyggerinitiativ i Bergen for framtiden skal inneholde min. 5000 underskrifter (mot 300 i dag). Dette vil gjøre det langt vanskeligere å framme slik initiativ. Skal vi la politikerne sloss om dette, eller involvere oss i debatten?
7) Alle velforeninger oppfordres til å melde seg inn i Norges Velforbund. Om en ønsker å viderutvikle Bergensvel til en paraplyorg., kan for eksempel Asker Velforbund kontaktes. Bergensvel framstår i dag som en aksjonsgruppe eller et forum/nettverk innad for velforeningene. Den sittende aksjonsledelsen ønsker pr. i dag ikke å utvikle Bergensvel til en paraplyorganisasjon i ordets rette forstand. Likevel mulig at dette kan skje på sikt dersom engasjerte velforeningsfolk ønsker å gjøre det/gå til valg på det.
Oppsummering:
Det er mange overordnede saker å gripe fatt i, bl.a.: Lys, vedlikehold, boss, parkering, byggesaker (fortetting, høyhus, hyblifisering). Pr. i dag er arbeidsgrupper dannet på tvers av velforeninger, og andre oppfordres til å gjøre det samme. Velforeninger som ønsker kontakt med aktuelle samarbeidsparter kan kontakte Bergensvel (www.bergensvel.org. )
22.01.06
Birthe E. Stenhjem
-ref.-